Tag Archives: tashih davası
İsim Denklik, Doğum Tarihi için TASHİH DAVASI – İŞLEMİ
Müşterilerimizin bir kısmı İsim Denklik Belgesi alamadığını ve/veya doğum tarihi hatalı olduğu için Bulgaristan Vatandaşlığı Tespit İşlemini yapamadığını belirtmektedir. Bu yazımızda, nüfus müdürlüğü aleyhinde açılan “Tashih Davası” konunusunu ele alacağız.
Tashih Davası neden, hangi amaçlar, kimler tarafından açılabilir ve/veya açılmalıdır?
—-1- 1989 yılı öncesinde Bulgaristan’dan göç ettim. Bulgar Vatandaşlığı Tespit İşlemi yaptırmak istiyorum ancak doğum tarihim, doğum yerim hatalı bunu düzeltmek istiyorum.
veya
—2- Babam ve/veya annem, 1989 yılından önce Bulgaristan’dan göç etmiş, ikisi de vefat etti. Annem ve/veya babam adına Bulgar Vatandaşlığı Tespit İşlemi yaptırmak ve alacağım cevaba göre hareket ederek Bulgar vatandaşlığı almak istiyorum ancak annemin/babamın doğum tarihi, doğum yeri hatalı bunu düzeltmek istiyorum.
Tashih davası için gereken belgeler nelerdir?
—-1- Bulgaristan’da düzenlenmiş olan Doğum Kayıt Örneği. Belgeye Bulgaristan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından APOSTILLE (Tasdik Şerhi) tatbik edilmelidir. Yeminli tercüman tarafından Bulgarcadan Türkçeye çevirisi yapılmalı, belge onayı ve tercümanın imzası Bulgaristan’daki Türk konsoloslukları tarafından onaylanmalı veya tercümanın imzası Türkiye’deki noterliklerde yapılmalı.
ve/veya
—-2- Bulgaristan’da düzenlenmiş olan Nüfus Kayıt Örneği. Belgeye Bulgaristan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından APOSTILLE (Tasdik Şerhi) tatbik edilmelidir. Yeminli tercüman tarafından Bulgarcadan Türkçeye çevirisi yapılmalı, belge onayı ve tercümanın imzası Bulgaristan’daki Türk konsoloslukları tarafından onaylanmalı veya tercümanın imzası Türkiye’deki noterliklerde yapılmalı.
ve/veya
—-3- Nüfus kayıt örneği veya doğum kayıt örneği yoksa Bulgaristan’daki ilgili nüfus müdürlüğü tarafından düzenlenen, bu belgelerin eksik olduğunu, ilgili kişinin doğum yerini, doğum tarihini ve isimlerini gösterir tasdik belgesi. Belgeye Bulgaristan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından APOSTILLE (Tasdik Şerhi) tatbik edilmelidir. Yeminli tercüman tarafından Bulgarcadan Türkçeye çevirisi yapılmalı, belge onayı ve tercümanın imzası Bulgaristan’daki Türk konsoloslukları tarafından onaylanmalı veya tercümanın imzası Türkiye’deki noterliklerde yapılmalı.
Tashih davası hangi mahkemede açılır?
—-1- İkamet etmekte olduğunuz yerleşim biriminde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesinde
Tashih davası nekadar sürer?
—-1- Ortalama olarak 2-3 ay içerisinde neticelendirilir.
Tashih davası neticesinde ne yapılacak?
—-1- Hayatta olan kişiler için doğum yerleri ve doğum tarihleri düzeltilerek nüfus kayıtlarına işlenir. Kişi yeni kimlik kartı (nüfuz cüzdanı) ve pasaport çıkartır.
—-2- Hayatta olmayan kişiler için nüfus kayıtlarında değişiklik (düzeltme) yapılmamaktadır ancak ölen kişinin nüfus kaydındaki düşüncelere hanesine bilgilerin yazılmasına dair karar verilir.
Tashih davası açmak için avukat gerekli mi?
—-1- Karar tamamen size ait, davayı kendiniz de açabileceğiniz gibi avukat da yetkilendirebilirsiniz