Tag Archives: Bulgar Soylu
Bulgar soylu esasına göre Bulgaristan vatandaşlığı
Gürkan Ç. tarafından talep edilen bilgi
Soru: Sizden Bulgaristan vatandaşlğına başvuru hakkımın olup olmadığı ve varsa nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında bilgi almak istiyorum. Kısaca konu şekilde: dedem ve ninem 1951 yılında çocuk yaşta Bulgaristan’dan Turkiye’ye zorunlu göçe tabi tutularak Türk Devleti tarafından Adana’ya yerlestirilmisler. Annem ve ben Adana doğumluyuz, dedem vefat etti, ninem yaşıyor. Mevcut durumda, annemin ve dolayısıyla benim Bulgaristan vatandaşlığına başvuru hakkımın olup olmadığını, varsa nasıl bir yol izlemem gerektiğini merak ediyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Gürkan bey,
Cevap: Sizin durumunuz “Bulgar Soylu” statüsü üzerinden Bulgar vatandaşlığı almaya uygun olabilir. Bulgaristan Cumhuriyeti Bulgar Vatandaşlığı Kanununda “Bulgar Soylu” tanıımındaki unusurlardan biri de “Anne ve/veya babası Bulgaristan vatandaşı olan veya vatandaşı iken ölen kişilerin çocukları BULGAR SOYLUDUR.” Bu yaklaşıma göre annenizin Bulgaristan vatandaşı olabilmesi için vefat etmiş olan dedenizin Bulgaristan vatandaşlığının hala korunuyor olması veya ninenizin Bulgar vatandaşı olması veya Bulgaristan vatandaşlığının iadesini alması gerekmektedir.
Nineniz Bulgaristan vatandaşı olduğunda otomatik olarak anneniz “Bulgar Soylu” tanımına uyarak işlemlerini başlatabilir. Anneniz Bulgaristan vatandaşı olduğunda ise siz de “Bulgar Soylu” olarak vatandaşlık alabilirsiniz.
İlke önce yapmanız gereken işlem dedeniz ve/veya nineniz için “Bulgaristan Vatandaşlığı Tespit İşlemi” sürecini tamamlamanız. Bulgar vatandaşlığı tespit işlemi neticesinde ise alınan cevaba göre süreç belirlenmelir.
İlginiz için Teşekkür Ederiz.
Annem ve Babam 1951 Yılında Göç Etmiş – Nasıl Vatandaş Olurum?
Berat S. adlı kullanıcımızın bizlere sormuş olduğu sorulara buradan cevap vereceğiz.
Soru: Annem ve Babam 1948 Bulgaristan doğumlular 1951 yılında Türkiye’ye göç etmişler. Buna istinaden 2 kardeş vatandaşlık başvurusu yapmak istiyoruz bu konuda sizden izlenecek yol hakkında bilgi alabilir miyiz ?
Merhabalar Berat Bey.
Anne veya Babanız hayatta ise ilk öncelikle kendileri Bulgaristan vatandaşlık iadesi prosedürlerini başlatmalı! Vatandaşlık iadelerini aldıktan sonra siz çocukları olarak Bulgar soylu statüsünden Bulgar vatandaşlığı talep edip siz de vatandaşlık alabilirsiniz.
Berat bey, bu konu hakkında soru sormak veya bilgi almak için sitenin altındaki yorum bölümünden sorularınızı yöneltebilirsiniz. Aynı sayfadan sizlere cevap verecek ve ek olarak ayrıntılı e-posta ileteceğiz.
İlginiz için Teşekkür Ederiz.
Bulgar Soylu Olanlar
BULGAR SOYLU olanlar: anne veya babası sonradan veya doğuştan Bulgar vatandaşı olan veya Bulgar vatandaşı olarak ölen kişiler, Bulgar vatandaşı tarafından evlat edilenler ile Bulgar soylu olan kişiler ikamet izni aranmaksızın ilgili koşulları yerine getirerek başvuru yapabilirler.
Bulgar Vatandaşlık Kanunu madde 15’e esasen
—–1. Bulgar Vatandaşlık Kanunu, Beşinci Bölüm Ek-1’de örneği verilen Matbu Dilekçe.
Dilekçe Bulgarca dilinde yazılmış olmalıdır.
—–2. Bulgar Vatandaşlık Kanunu madde 15’e esasen yasal dayanakların mevcut olduğunu gösterir kanıtlar:
—–2.1. Yurtdışındaki Bulgarlar Müsteşarlığı tarafından düzenlenen “BULGAR SOYLU” tasdik belgesi.
—–2.2. Evlat edinme işleminin yürürlüğe girdiğini gösteren resmi belge ile evlat edinen kişinin Bulgar vatandaşı olduğunu gösteren belge.
—–2.3. Anne veya babasının Bulgar vatandaşı olduğunu veya Bulgar vatandaşı olarak ölmüş olduğunu gösterir belge.
—–3. İlgili yabancı devletin yetkili mercileri veya Bulgar mercileri tarafından düzenlenmiş olan doğum kayıt örneği veya doğum tutanağı sureti.
—–4. İlgili yabancı devletin yetkili mercileri ve/veya Bulgar mercileri tarafından düzenlenmiş olan adli sicil kayıt örneği (sabıka kaydı). İkamet edilen ülkeden alınmalıdır. Belgede “Bulgar Vatandaşlığı İçin” ibaresi yer almalıdır.
—–5. Bulgar Savcılık makamları tarafından düzenlenmiş olan, aleyhinde genel türden suça dair ceza davası açılmadığını gösterir tasdik belgesi. Başvuru sahibinin Bulgaristan’da ikamet etmesi durumunda ibraz edilir.
—–6. İlgili yabancı devletin yetkili mercileri ve/veya Bulgar mercileri tarafından düzenlenmiş olan Heyet Sağlık Kurulu tarafından düzenlenen “sağlamdır” raporu. Belgede “Bulgar Vatandaşlığı İçin” ibaresi yer almalıdır.
—–7. Kararname № 1, Ek-4’te örneği verilen Matbu Beyanname.
—–8. İsim değişikliği yapıldıysa bunu gösterir resmi belge ve/veya kişinin birden fazla isme sahip olması durumunda “İsim Denklik Belgesi”.
—–9. Özgeçmiş
—–10. Bir adet vesikalık biyometrik fotoğraf.
—–11. Kimlik belgesinin (pasaport) fotokopisi.
—–12. Harcın ödendiğini gösterir banka dekontu
AÇIKLAMALAR:
– İbraz edilecek belgelerin uluslararası tasdik-onay işlemleri tamamlanmış, Bulgaristan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İlişkileri Dairesi tarafından onaylı yeminli tercüman tarafından çevirisi yapılmış ve onaylanmış olmaları gerekmektedir.
– Başvuru dilekçesi şahsen verilir.
– Mülakat Bulgarca dilinde gerçekleştirilir, çevirmen refakat edebilir.